ΑΡΘΡΑ


Τα άρθρα εκφράζουν την προσωπική άποψη των συγγραφέων

 

 

ΣΕ ΜΝΗΜΗ ΜΠΑΜΠΗ ΜΑΝΩΛΗ    του Κώστα Σπανού

 

ΦΙΛΕ ΜΠΑΜΠΗ

Έφυγες! Καθόλου ξαφνικά και καθόλου πρόωρα. Ζητούσες από χρόνια να φύγεις. Είχες βαρεθεί. Τα 99 περίπου χρόνια που κουβάλαγες επάνω σου, σε βάραιναν. Το είχες ομολογήσει. Είχες κουραστεί. Τα τελευταία χρόνια σου μάλιστα, υπέφερες από τα μάτια σου και από τα πόδια σου. Εν τω μεταξύ είχες χάσει πολλούς συνομήλικούς σου και παιδικούς φίλους σου. Έχασες προ μηνών και την αγαπημένη σου γυναίκα.

Πρέπει να έφυγες ευχαριστημένος όμως. Παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα, ήταν η ζωντανή ευτυχία σου. Κουράστηκες πολύ στα νιάτα σου, αλλά απέκτησες περιουσία με τον κόπο σου, έκανες πολλά ταξίδια και γνώρισες ξένα μέρη και νέους ανθρώπους. Κατάφερες να ζήσεις μια καλή ζωή στα γεράματά σου. Το άξιζες!

Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό. Είχες κερδίσει την ειλικρινή αγάπη και την εκτίμηση όλων όσων σε γνώρισαν. Η κοινωνία των Φιλιατρών σε είχε για καμάρι της. Ποτέ σου δεν αρνήθηκες να την εξυπηρετήσεις σε ότι σου ζητήθηκε. Η κοινωνική δράση, σε έκανε να αποκτήσεις νέους φίλους πολλούς και πιστούς. Αλλά εκεί που τα έδωσες όλα, ήταν ο Αγρίλης. Δεν υπήρξε κοινωφελές έργο, που δεν έβαλες πλάτη. Σε ονομάσαμε Αγριλάρχη, όχι μόνο ηλικίας, αλλά διότι σε όλα ήσουν πρώτος και καλύτερος! Δεν υπήρχε κεφάτη παρέα στον Αγρίλη, που να απουσίαζες. Τι να πρωτοθυμηθώ; Είναι αμέτρητα τα μεσημεριανά και βραδινά μας γλέντια.

Το θεωρώ ευτύχημα που σε γνώρισα στη ζωή μου. Θα μου λείψεις αγαπημένε μου φίλε. Όσο ζω όμως, ποτέ δεν θα σε ξεχάσω! Στο καλό…

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ, Φεβρουάριος 2017

 

 

 

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΦΑΡΑ!    του Κώστα Σπανού

 

Θέλω να συγχαρώ δημόσια τον συμπολίτη μας κ. Παναγιώτη Τσαφαρά, για τις δωρεές του προς τον Αγρίλη, γέννημα και θρέμμα του οποίου υπήρξε και είναι ως εκ τούτου πολύ φυσικό να τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα ενδιαφέροντος και αγάπης προς τον ωραίο «Αγρίλη μας»!

Με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να του το υποδείξει ή/και να του το ζητήσει κανείς, ανέλαβε αφενός μεν την δαπάνη κατασκευής και τοποθέτησης ενός μεταλλικού προστατευτικού κιγκλιδώματος στο μικρό γεφυράκι που είναι στην παραλία της Μπούκας, αφετέρου δε κατασκεύασε και τοποθέτησε τα ωραιότατα επίσης μεταλλικά κολωνάκια ηλεκτροφωτισμού, στο χώρο ακριβώς δίπλα από το «ΜΥΛΟ» του Αγρίλη.

Το γεγονός αυτό τον κατατάσσει επαξίως στην κατηγορία των φιλοπάτριδων και φιλοπρόοδων Φιλιατρινών και των μεγάλων και αναμφισβήτητα πραγματικών και ειλικρινών ΦΙΛΩΝ του Αγρίλη.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς, γιος της πολυμελούς οικογένειας του αξέχαστου Αγριλιώτη Ηλία Τσαφαρά, είναι αξιέπαινος για το ότι κατάφερε να εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες της Τριφυλίας, χάρις μόνο στις δικές του ικανότητες, στην ευφυία του και την εργατικότητά του.

Πριν λίγους μόνο μήνες, η οικογένεια του Ηλία και της Αλεξάνδρας Τσαφαρά, είχε την τραγική δυστυχία να χάσει αιφνίδια και απρόσμενα τον αγαπημένο τους παιδί Μπάμπη, σε νεαρή ηλικία και ένα από τα πιο εκλεκτά και πιο αγαπημένα νεαρά παιδιά όλων των Αγριλιωτών. Ο Μπάμπης, λάτρης και υμνητής του Αγρίλη, αν μπορούσε να δει απ’ εκεί ψηλά που είναι, τα πιο πάνω αναφερόμενα έργα του αδελφού του, θα χαιρόταν ασφαλώς και θα καμάρωνε ιδιαίτερα, για το ότι ο δαυλός της ευγενικής σκυταλοδρομίας των Αγριλιωτών, «ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΝΤΑ ΑΓΡΙΛΗ», βρίσκεται σήμερα στα στιβαρά χέρια του φιλοπρόοδου αδερφού του Παναγιώτη.

Εμείς οι γεροντότεροι Αγριλιώτες, ευχόμαστε μέχρι να παραδώσει ο Παναγιώτης τη σκυτάλη σε έναν άλλον Αγριλιώτη δρομέα, να συνεχίσει την πολύτιμη και αξιέπαινη αυτή δράση του και με άλλα τέτοια ωραία κοινωφελή έργα. Ευχόμαστε επίσης το παράδειγμά του να βρει κι’ άλλους μιμητές, προκειμένου να συνεχιστεί από γενιά σε γενιά, η πατροπαράδοτη αυτή σκυταλοδρομία της ευγενούς άμιλλας των Αγριλιωτών, να προσφέρει ο καθένας, ότι μπορεί περισσότερο, για τον καλλωπισμό και την πρόοδο του τόπου αυτού που ζούμε και αγαπάμε όλοι μας!

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΑΝΟΣ, 30-7-2015

 

 

ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΡΙΛΙΩΤΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...
ΠΩΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΟΦΑ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ!
   του Κώστα Σπανού

 

Ήταν το 1970, όταν σκέφτηκα να ιδρύσουμε ένα ακόμα κοινωφελές Σωματείο, που θα μπορούσε να προσφέρει κάτι χρήσιμο στη γενέτειρά μας, τα Φιλιατρά. Αυτή τη φορά ο στόχος ήταν να αναλάβει ένας νέος Σύλλογος (ο ΟΦΑ), να δραστηριοποιηθεί με κάθε μέσο και τρόπο, για να συμβάλει, κατά το δυνατόν, στη τουριστική ανάπτυξη μιας παραθαλάσσιας περιοχής του τόπου μας, όπως ήταν ο Αγρίλης, μετά μάλιστα και την ανέγερση του νέου τουριστικού κέντρου ΜΠΑΡΑΚΑ, το 1968, στην ίδιαν περιοχή.

Δεν ήταν η πρώτη μου φορά που είχα αποφασίσει να επιχειρήσω την ίδρυση ενός κοινωφελούς Συλλόγου. Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Μορφωτικού Συλλόγου Φιλιατρών «ο ΠΥΡΣΟΣ» το 1958, όταν είχα επιστρέψει τότε από την Αμερική και ήμουν μόλις 22 ετών.Μετά την επιστροφή μου, αναγκάστηκα να μετοικήσω μόνιμα στην Αθήνα, όπου και αναμίχτηκα ενεργά (1963-1966) στο Δ.Σ. της Αδελφότητας «Η ΕΡΑΝΗ», των εν Αθήναις Φιλιατρινών. Χρειάζεται όμως να σταθώ αρκετά στην προηγηθείσα αυτήν περίοδο, γιατί η ως άνω ανάμιξή μου με την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ και με την Επιτροπή ανέγερσης του κέντρου ΜΠΑΡΑΚΑ, ήταν κομβικής σημασίας σημεία για μένα και αν δεν είχε προϋπάρξει η ανάμιξή εκείνη, ίσως και να μην είχα οδηγηθεί στο να ιδρύσω τον ΟΦΑ.

Στο Δ.Σ. της ΕΡΑΝΗΣ, μπήκα το 1963 και ανέλαβα την θέση του Εφόρου και όλες τις διοργανώσεις διαφόρων εκδηλώσεων της Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων ήταν και η κατ’ έθιμον ετήσια χοροεσπερίδα, όπως και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Πάγιες και επαναλαμβανόμενες δηλαδή εκδηλώσεις, που δίδονταν μέχρι τότε σε μια μικρή κοσμική ταβέρνα των προαστείων, στις οποίες και συγκεντρωνόντουσαν περί τους 150-200 Φιλιατρινοί της Αθήνας και οι οποίες απέφεραν συνήθως ένα καθαρό κέρδος για το Σύλλογο, περί τις 1000 έως 2000 περίπου τότε δραχμές.

Επειδή συγχρόνως την ίδια εκείνη περίοδο, είχα προσληφθεί ως ιδιαίτερος Γραμματέας του Τομ Πάππας είχα επίγνωση της σιγουριάς, ότι θα μπορούσα άνετα να τολμήσω μια εκ βάθρων ανατροπή στις συνηθισμένες εκείνες εκδηλώσεις του Συλλόγου και να επιχειρήσω να κάνω κάτι το πολύ καλύτερο, πολύ πρωτοποριακό και πολύ πιο προσοδοφόρο για το Σύλλογο.

Αποφάσισα λοιπόν τη μεν χοροεσπερίδα να την κάνω στο πολυτελές ξενοδοχείο του Συντάγματος KING GEORGE, τη δε κοπή της πίτας, στο …HILTON!!! Αυτό όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσε πολλές έντονες διαμαρτυρίες και σοβαρές αντιρρήσεις από παντού, οι οποίες και με ανάγκασαν να εγγυηθώ τότε προσωπικά, ότι θα καλύψω ο ίδιος, τις όποιες τυχόν ζημιές του Συλλόγου. Είχα μετρήσει τις δυνατότητές μου και δεν φοβόμουνα βέβαια καθόλου. Η χοροεσπερίδα λοιπόν στο πολυτελές ξενοδοχείο συγκέντρωσε περί τα 850 άτομα (με πολλές συμμετοχές συναδέλφων μου από την ESSO PAPPAS) και η οποία απέφερε τότε ένα καθαρό κέρδος, μεγαλύτερο από 100.000 δραχμές!!! Μεγάλη επίσης επιτυχία είχε και η κοπή της πίτας στο Χίλτον από πλευράς προσέλευσης και καθαρών κερδών. Στην επιτυχία των εκδηλώσεων αυτών, συνετέλεσε ασφαλώς η πολύ καλή προετοιμασία του όλου καλλιτεχνικού μουσικοχορευτικού προγράμματος και στο καλό οικονομικό αποτέλεσμα, συνετέλεσαν, η αυξημένη τιμή της κάρτας εισόδου, ο πολύ μεγάλος αριθμός των προσελθόντων και η πολύ πλούσια προσφορά δώρων για τη λαχειοφόρο αγορά. Για να πάρει μια ιδέα κάποιος, με το τι ισοδυναμούσαν οι 100.000 δρχ. της εποχής εκείνης, αρκεί να σας πω, ότι μπορούσες εύκολα, με 200.000 περίπου δρχ., να αγοράσεις ένα τριάρι διαμέρισμα, σε κάποιο καλό προάστειο της Αθήνας!

Οι επιτυχημένες αυτές εκδηλώσεις λοιπόν, με έκαναν να εμπιστευτώ περισσότερο τις διοργανωτικές δυνατότητές μου και να σκεφτώ, ότι με ένα καλά μελετημένο και καλά επίσης οργανωμένο προγραμματισμό ανάλογων δραστηριοτήτων, θα μπορούσαν οι διάφορες εκείνες εκδηλώσεις των πατριωτικών Συλλόγων, όπως ήταν και η Αδελφότητα, να αποφέρουν πάρα πολλά έσοδα, τα οποία και θα μπορούσαν, αντί να διοχετεύονται και να σπαταλούνται άσκοπα σε εφήμερους στόχους, να διοχετεύονται αντίθετα προς κάποια παραγωγικά έργα, όπως επί παραδείγματι ήταν και η τουριστική ανάπτυξη μιας παραθαλάσσιας περιοχής των Φιλιατρών, όπως και ο Αγρίλης. Έκανα λοιπόν τότε την πρόταση στο Δ.Σ., να διατεθεί πρώτα ένα ποσό 20.000 δρχ. στον ΠΥΡΣΟ που το χρειαζόταν για να αγοράσει ένα δεύτερο ακόμα οικόπεδο, για να χτίσει το Πνευματικό Κέντρο του (το σημερινό ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ), και το υπόλοιπο ποσό να διατεθεί για την κατασκευή ενός μικρού ξενώνα στον Αγρίλη. Υπήρχε βέβαια και η προϋπόθεση, να έρθουμε προηγουμένως σε συνεννόηση με το δήμο Φιλιατρών και με άλλους οικονομικούς παράγοντες του τόπου, οι οποίοι και θα μας διαβεβαίωναν ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποπεράτωση του έργου αυτού. Η πρόταση όμως αυτή απορρίφτηκε …«μετά πολλών επαίνων», λόγω μιας άγονης πολυφωνίας, διχογνωμίας και ασυνεννοησίας επί των διαφόρων προτάσεων, που ο καθένας έκανε! Μόνο οι Τηλέμαχος Κάης, ο Γιάννης Μαραγκός και κάνα δυο άλλοι, είχαν συμφωνήσει με την πρότασή μου. Μετά το αδιέξοδο που επικράτησε ως προς τη διάθεση των χρημάτων εκείνων (που ήταν τότε συνολικά περί τις 130.000 δραχμές), απογοητεύτηκα πλήρως και όπως ήταν φυσικό παραιτήθηκα μετά απ’ ολίγο από την Αδελφότητα, χωρίς όμως ποτέ να βγάλω και απ’ το μυαλό μου τη σκέψη μου, να συνδράμω κάποτε στο μέλλον, με κάποιον εντελώς διαφορετικό τρόπο, στη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Και τότε ήταν, που ξαφνικά ήρθε η πρόταση από κάποιο μέλος της επιτροπής της εκκλησίας του Αγρίλη, να αναλάβω να συγκεντρώσω τα απαιτούμενα χρήματα, για να χτιστεί ένα τουριστικό κέντρο, που θα αντικαταστούσε τη μικρή και άβολη τότε «Μπαράκα» του Αγρίλη. Είχαν μάθει για την επιτυχία των εκδηλώσεων της Αδελφότητας και ήξεραν καλά το στόχο τους! Η ευκαιρία που τόσο πολύ περίμενα, ήταν ήδη μπροστά μου και δεν μπορούσα να την αφήσω να φύγει!

Δέχθηκα ευχαρίστως, αλλά κάτω από κάποιους όρους, που πρότεινα: Να με εμπιστευτούν κατ’ αρχάς να επιλέξω ως συνεργάτες μου, τον Γιάννη Μαραγκό και τον Τηλέμαχο Κάη, για να καταρτιστεί μια τριμελής Επιτροπή, την οποία και πρότεινα, για να συγκεντρώσει τα χρήματα. Να ανατεθεί δε στον αρχιτέκτονα Γιώργο Χριστόπουλο να εκπονήσει το σχέδιο της Μπαράκας, στον μηχανικό Αλέκο Χριστόπουλο η στατική μελέτη και στους μηχανικούς Νίκο Χριστόπουλο και Αντρέα Παρρίσο να κάνουν την επίβλεψη του έργου και να αναλάβουν την έκδοση της άδειας πολεοδομίας και την αναζήτηση των τοπικών εργολάβων. Ήξερα καλά, ότι όλοι αυτοί θα δεχόντουσαν να προσφέρουν προθυμότατα και εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Δυο ακόμα Αγριλιώτες προσφέρθηκαν εθελοντικά επίσης να διεκπεραιώνουν τις διάφορες εργασίες, οι οποίοι και βοήθησαν πολύ το έργο μας. Ήταν οι πάντα παντού παρόντες, σε κάθε κοινή προσπάθεια. Οι Μάριος Βορρές και Μπάμπης Μανώλης. Για όλες δε τις χρηματικές και τις σε υλικά δωρεές που θα ακολουθούσαν, έθεσα τον όρο ότι θα εκδίδονταν πάντοτε αποδείξεις της εκκλησίας του Αγρίλη και θα δημοσιεύονταν επίσης οι δωρεές αυτές στο περιοδικό ΦΙΛΙΑΤΡΑ. Η δε Επιτροπή της εκκλησίας, θα πλήρωνε τους εργολάβους και τους εργάτες, μόνο κατόπιν ελέγχου και υπογραφής του Ν. Χριστόπουλου. Θα αναλάμβανε τέλος η Επιτροπή της εκκλησίας, να κάνει και τον οικονομικό έλεγχο επί των διαφόρων εργολαβικών προσφορών στις δημοπρασίες και να κάνει και επανέλεγχο, σε οποιουσδήποτε λογαριασμούς θα επιθυμούσε. Οι όροι αυτοί έγιναν αποδεκτοί χωρίς επιφυλάξεις και η Μητρόπολη αμέσως εξουσιοδότησε επίσημα την τριμελή ερανική επιτροπή.

Η εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων και υλικών, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συνολικά τα χρήματα και η αξία των δωρεάν υλικών που συγκεντρώσαμε για την ΜΠΑΡΑΚΑ, ξεπέρασαν τις 600.000 περίπου δραχμές. Το έργο έγινε πολύ γρήγορα με μεγάλη επιτυχία και τα εγκαίνια έγιναν με επισημότητα σε διάστημα λίγων μηνών, με την παρουσία της τότε Βελγίδας «Μις Διεθνής Τουρισμός» και μεγάλου πλήθους Αγριλιωτών. Ήταν μια κομβικής σημασίας η ημέρα εκείνη για τον Αγρίλη. Τα παλιά άσχημα και μίζερα του παλιού θέρετρου, είχαν αντικαταστεί με πολλές αισιόδοξες ελπίδες, για ένα πολλά υποσχόμενο αύριο.

Τα τρία μέλη πάντως που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτή τη μεγάλη και ωραία προσπάθεια, εζήτησαν τα ίδια –για λόγους σεμνότητας- να μην αναφερθούν τα ονόματά τους στην αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα που εντοιχίστηκε έξω απ’ τη ΜΠΑΡΑΚΑ και η επιθυμία τους αυτή έγινε σεβαστή.

Μετά την αποπεράτωση της νέας Μπαράκας, όλοι τότε ζητούσαν να συνεχιστούν τα εξωραϊστικά έργα στον Αγρίλη, προκειμένου να γίνει ένας πολύ καλύτερος και ωραιότερος τόπος επίσκεψης, παραθερισμού, αλλά και μόνιμης διαμονής! Το κλίμα ενθουσιασμού των Αγριλιωτών και οι προσδοκίες τους για ένα καλύτερο αύριο, δεν με άφησε καθόλου ανεπηρέαστο. Είχε αποδειχτεί εξάλλου από τις προηγηθείσες δραστηριότητες, ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εύκολα από ομάδες δυναμικής πρωτοβουλίας και δράσης, εάν ήταν δυνατόν να εξασφαλιζότανε, η σύμπνοια, εμπιστοσύνη, αγάπη και η καλή συνεργασία μεταξύ των μελών των ομάδων αυτών, που θα αποφάσιζαν να εργαστούν μαζί, προγραμματισμένα, μεθοδικά, επίμονα, αποφασιστικά και με πολύ κέφι, όπως είχε γίνει ακριβώς στην περίπτωση της Μπαράκας, σε αντίθεση με εκείνες τις πολυφωνίες, διχογνωμίες, διαφωνίες και ενστάσεις που είχαν επικρατήσει στην Αδελφότητα, για το πού θα διατίθεντο τα χρήματα των εκδηλώσεων.

Δεν χρειάστηκε και πολύ για να σκεφτώ και ν’ αποφασίσω. Είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μου για το πώς θα δραστηριοποιηθούμε στην περίπτωση αυτή και αμέσως το αποφάσισα, χωρίς να χαθεί κανένας πολύτιμος χρόνος. Έπρεπε να εκμεταλλευτώ την ευφορία και τον ενθουσιασμό των Αγριλιωτών που υπήρχαν έντονα διάχυτοι παντού, την εποχή εκείνη.

Εζήτησα κατ’ αρχάς τη συνεργασία των δυο στενών φίλων μου, Γιάννη Μαραγκού και Τηλέμαχου Κάη, που είχαμε αρμονικά συνεργαστεί μαζί στην Αδελφότητα και στο έργο της Μπαράκας, κάποιων ακόμη φίλων μου και ορισμένων επίσης ικανών συνεργατών μου από το γραφείο στο οποίο εξακολουθούσα ακόμα να εργάζομαι και τους κάλεσα στο γραφείο μου για να μιλήσουμε. Δεν θυμάμαι ακριβώς τα λόγια που τότε χρησιμοποίησα, αλλά δεν θα ξεχάσω εκείνο το έντονο συναίσθημα αισιοδοξίας που ένοιωθα μέσα μου. Τους εξήγησα την πρόθεσή μου για να ιδρύσουμε μαζί έναν όμιλο φίλων του Αγρίλη (δηλαδή τον Ο.Φ.Α.), που θα δραστηριοποιούταν δυναμικά και τολμηρά, με στόχο να εξωραΐσουμε τον Αγρίλη, με ένα όμως κάπως διαφορετικό τρόπο. Τους εξήγησα ότι ο τρόπος που θα δραστηριοποιηθούμε, θα ήταν μεν τολμηρός, πρωτοποριακός, απόλυτα νόμιμος, έντιμος και διαφανής, αλλά δεν θα ήταν και τόσο … δημοκρατικός! Τους εζήτησα να με εμπιστευτούν απόλυτα και να μου παράσχουν την πρωτοβουλία κινήσεων στα σχέδια και στους στόχους του ΟΦΑ, τόσο για το είδος των έργων που θα χρειαστεί να κάνουμε στον Αγρίλη, όσο και για τον τρόπο που θα χρησιμοποιούσαμε για να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρήματα. Τα έπαιρνα υπεύθυνα όλα επάνω μου, έχοντας επίγνωση όλων των δυσκολιών και προβλημάτων, που μπορεί ίσως να αντιμετώπιζα, λόγω της εμπειρίας μου από την αντιμετώπιση χειροτέρων καταστάσεων που μπορεί να προκύπτανε συχνά στις επαγγελματικές μου αρμοδιότητες και καθήκοντά μου. Όλα πάντως τα έσοδα και τα έξοδα του Ομίλου, θα δημοσιευόντουσαν στο περιοδικό ΦΙΛΙΑΤΡΑ με απόλυτη λεπτομέρεια και αφού προηγουμένως θα είχαν υποστεί τον αυστηρό έλεγχο, όχι μόνο του Δ.Σ., αλλά και δύο ακόμα γνωστών και έντιμων εμπειρογνωμόνων. Του οικονομολόγου Νίκου Κάσσαρη, επιθεωρητή της Εθνικής Τράπεζας και του πολιτικού μηχανικού Νίκου Χριστόπουλου, διευθυντή του υπουργείου Δημοσίων Έργων, τους οποίους σχεδίαζα να καλέσω ως στενούς συνεργάτες μας, στον ΟΦΑ. Δεν χρειάστηκε και πολύ για να τους πείσω, γιατί όλοι με ήξεραν πολύ καλά και εμπιστευόντουσαν απόλυτα την εντιμότητά μου και τις ικανότητές μου.

Όλοι τους λοιπόν συμφωνήσανε ανεπιφύλακτα, όπως το περίμενα. Φτιάξαμε αμέσως το πρώτο καταστατικό του ΟΦΑ, συγκεντρώσαμε τις αναγκαίες υπογραφές που χρειαζόντουσαν για την έγκριση του καταστατικού, εκλέξαμε κι’ ένα προσωρινό Δ.Σ. και υποβάλαμε το καταστατικό μας προς έγκριση. Το 1970 όμως, υπήρχε η στρατιωτική χούντα και όλα τα καταστατικά, όπως και όλα τα ιδρυτικά μέλη των Σωματείων, έπρεπε να ελέγχονται προηγουμένως από την Ασφάλεια. Εκκλήθηκα ως Γραμματέας λοιπόν στην Ασφάλεια, όπου μου είπαν ρητώς και κατηγορηματικώς, ότι δεν θα ενέκριναν το καταστατικό μας, εάν δεν έφευγαν κάποιοι …«Αριστερής ιδεολογίας», από τη λίστα των ιδρυτικών μελών. Έτσι ο ένας απ’ τους δυο στενούς μου φίλους, δεν βρίσκεται μεν «τυπικώς» στα ιδρυτικά μέλη, αλλά δεν έπαψε να είναι πάντα ένας από τους πιο ενεργούς και ουσιαστικούς πρωτεργάτες, όλων των μετέπειτα δραστηριοτήτων του ΟΦΑ.

Μετά την έγκριση, εκλέξαμε (με τριετή θητεία) ως Πρόεδρο του πρώτου 15μελούς Δ.Σ. του ΟΦΑ, τον δικηγόρο Τηλέμαχο Κάη, ως Γεν. Γραμματέα τον υποφαινόμενο, και στη συνέχεια ορίσαμε ως Ταμία και ειδικό ελεγκτή των οικονομικών, τον Νίκο Κάσσαρη και ως ειδικό ελεγκτή όλων των τεχνικών έργων, τον Νίκο Χριστόπουλο. Στα Φιλιατρά είχαμε συστήσει ένα παράρτημα του ΟΦΑ, με μια Διοικούσα Επιτροπή από τους Μπ. Μανώλη, Δ. Παναγόπουλο, Χ. Μπογιατζή, Γ. Γιαννόπουλο, Ανδ. Παρίσσο και Σπ. Γκόνη, στην οποία μετά προστέθηκαν και άλλοι.

Ξεκινήσαμε όλοι με κέφι και ακολούθησε «κοσμογονία» πραγματική στον Αγρίλη. Δεν χάσαμε καθόλου χρόνο για τις αποφάσεις μας επί των έργων που θα κάναμε. Όταν βασανίζεις την κάθε απόφαση δεξιά κι αριστερά, πάνω και κάτω, χάνεις τον χρόνο και μαζί χάνονται και τα έργα που σκέπτεσαι να κάνεις. Σ’ αυτό, ήμουνα απόλυτος. Γι’ αυτό και είχα επιλέξει να στελεχώσω το πρώτο Δ.Σ. με άτομα που είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στις ιδέες, στις αποφάσεις και στις δυνατότητές μου. Ήξερα ότι δεν θα προέβαλαν ποτέ επιφυλάξεις, ενστάσεις και ανώφελες κωλυσιεργίες, χωρίς λόγο. Η πολλή «δημοκρατία» με τις πολλές απόψεις και γνώμες στη λήψη αποφάσεων, δεν είναι τις περισσότερες φορές και πολύ χρήσιμη, ούτε πάντα και εποικοδομητική. Είναι μάλλον χάσιμο χρόνου και πολλές φορές και φθορά ή και ανασταλτικός παράγων, στο δημιουργικό πνεύμα κάποιων καινοτόμων και προοδευτικών αποφάσεων. Ποτέ μου δεν μετάνιωσα για τις αποφάσεις που πήρα στη ζωή μου, ενώ αντίθετα έχω μετανιώσει πολύ, για τις αποφάσεις εκείνες που δεν τόλμησα ποτέ να πάρω.

Καταρτίσαμε στη συνέχεια κι ένα πρώτο κατάλογο των έργων που κρίναμε ότι θα έπρεπε να γίνουν κατά προτεραιότητα και κάναμε και προϋπολογισμό του κόστους τους, που ξεπερνούσε τότε, τις 800 χιλιάδες περίπου δραχμές! Τα πρώτα έργα στον Αγρίλη, αφορούσαν συνοπτικά τα εξής:

  • Την επισκευή του κατεστραμμένου τότε μώλου και την πλακόστρωσή του,
  • την περιμάνδρωση, με νέα λιθοδομή, όλου του περίγυρου του λιμανιού.
  • Τον εκβραχισμό και εκβάθυνση ενός ΒΑ τμήματος του μώλου.
  • Τη διαμόρφωση της υπάρχουσας προβλήτας του Άμβουργερ.
  • Τη διάνοιξη και ασφαλτόστρωση ενός νέου φαρδύ δρόμου από την εκκλησία έως την Μπούκα.
  • Την ανέγερση ενός κτηρίου για εντευκτήριο, υπό μορφή ανεμόμυλου.
  • Τη διαμόρφωση χώρου παιδικής χαράς με πολλά αθλητικά όργανα και εγκαταστάσεις.
  • Τη κατασκευή ενός μικρού camping με σκηνές, νιπτήρες, ντουζιέρας, WC, και ενός minimarket μέσα στο υπάρχον μικρό πάρκο, που αναδασώσαμε, αντικαθιστώντας πολλά αλμυρίκια με πεύκα.
  • Την εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στο χώρο του μώλου με παραδοσιακά μεταλλικά φανάρια.
  • Την ανάπτυξη του πράσινου, με φύτεμα πολλών νέων δέντρων, θάμνων και φυτών, δε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που μπορούσαμε.
  • Τη κατάληψη του χώρου της παλιάς κατασκήνωσης του Δημοσίου και τη διαμόρφωσή του σε Αθλητικό Κέντρο Αγρίλη, με διάφορα γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ, Μπιτς βόλεϊ και ποδοσφαίρου.
  • Τη δημιουργία ενός μικρού τρίγωνου με πράσινο, νότια της εκκλησίας,
  • Τη διάνοιξη πεζόδρομου και τον ηλεκτροφωτισμό του, από την Μπαράκα έως του Φουρναράκη,
  • Τη κατασκευή ζαρντινιέρων για κρεμαστά φυτά και άνθη, πάνω απ’ το μαντρότοιχο του μώλου,
  • Τη ανάπλαση του χώρου μπροστά από τα κελιά, ο οποίος μεταβλήθηκε από ξερότοπος σε έναν όμορφο τόπο, γεμάτο από δέντρα και θάμνους.
  • Την προμήθεια πολλών θαλάσσιων οργάνων αναψυχής και άθλησης, όπως windsurfs, κανό, ποδήλατα, σκάφος ιστιοπλοϊκού, βάρκας κλπ., τα οποία νοικιαζόντουσαν.
  • Τη κατασκευή μιας μεγάλης πλωτής εξέδρας (που ήταν αγκυροβολημένη έξω από το λιμάνι).
  • Τη διοργάνωση πολλών αθλητικών αγώνων, κολύμβησης, καταδύσεως, πόλο κ.ά.
Πρέπει εδώ να επισημάνω, ότι όλα τα όργανα θαλάσσιων σπορ, τα είχαμε αναθέσει σε νεαρά παιδιά, για να τα εκμισθώνουν, να τα φροντίζουν και να τα φυλάνε, επιβλέποντας συγχρόνως και τα μικρά παιδιά που μάθαιναν να τα χρησιμοποιούν. Αυτοί οι νεαροί Αγριλιώτες ήταν ο Ν. Αθανασόπουλος, ο Ν. Κωτσάκης, ο Θ. Γαβρίλης και κυρίως ο Γ. Φωτόπουλος που ίδρυσε μετά και το Ν.Ο.Φ. Ο ΟΦΑ επίσης φρόντισε να τελείται από τότε τακτικά η Ανάσταση και τα Άγια Πάθη στην εκκλησία του Αγρίλη και έπεισε και πολλούς εύπορους συμπατριώτες μας, όπως και κάποιους Αθηναίους, να κάνουν πολλές και γενναίες δωρεές, όπως και πλακοστρώσεις στην εκκλησία της Αγριλιώτισσας. Μας συμπαραστάθηκε πολύ τότε, ο Δήμαρχος Τάσος Παπαδόπουλος, ό Στρατηγός Παναγιώτης Χριστόπουλος (ΕΟΤ, ΜΟΜΑ), ο επιχειρηματίας Τομ Πάππας, ο Δ/ντής Τεχνικής υπηρεσίας της Νομαρχίας Διον. Παναγόπουλος, οι μηχανικοί Μπάμπης Βωβός και Αντρέας Παρίσσος, ο αρχιτέκτονας Αντ. Ηλιόπουλος, ο βιομήχανος Κώστας Κόλλιας και ο απόδημος Περ. Σινόπουλος

Τα έργα της πρώτης περιόδου του ΟΦΑ, αναφέρονται λεπτομερώς και με φωτογραφίες, στο βιβλιαράκι «ο Αγρίλης μας», που εξέδωσα το 2003. Το λαχείο δε της πανελλήνιας κυκλοφορίας, που τολμήσαμε και εκδώσαμε τότε, απέφερε από μόνο του, πάνω από 200.000 δρχ. και το 80% των λαχείων αυτών, πουλήθηκε στους συναδέλφους μου της ESSO PAPPAS. Εδώ, επί τη ευκαιρία, θα πρέπει να αναφέρω ότι γι' αυτό το γεγονός συκοφαντήθηκα και λοιδορήθηκα, ότι δήθεν δεν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, κατά την κλήρωση του λαχείου που είχαμε εκδώσει με σκοπό, να χρηματοδοτήσουμε τα έργα του ΟΦΑ στον Αγρίλη. «Όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει …κρεμαστάρια» λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Πληροφορώ λοιπόν, για την αποκατάσταση της αλήθειας, ότι η κλήρωση του λαχείου έγινε δημοσίως στα γραφεία του ΟΦΑ, υπό πλήρη διαφάνεια, στις 27-4-71, όπως είχε προαναγγελθεί δια του τύπου και υπό τον έλεγχο όλων των νόμιμων εκπροσώπων των Αρχών του κράτους, παρουσία του Δ.Σ. του ΟΦΑ, των εκπροσώπων των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, του Αστυνομικού Διευθυντή του οικείου Αστυνομικού τμήματος και πολλών άλλων ατόμων που προσήλθαν στη κλήρωση. Τα πρακτικά δε της κλήρωσης των εξηντατριών (63) τυχερών αριθμών, υπογράφτηκαν από τους εκπροσώπους των Αρχών, διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, τοιχοκολλήθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΦΑ και δημοσιεύτηκαν στον τύπο την επομένη ημέρα.

Κλείνοντας το αφήγημα των αναμνήσεών μου για την ίδρυση του ΟΦΑ, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Όμιλος Φίλων του Αγρίλη, πέτυχε απόλυτα στους στόχους του, για τους εξής βασικούς λόγους:

Χάρη κυρίως στη σωστή επιλογή ενός καλού Διοικητικού Συμβουλίου με εξαιρετικούς συνεργάτες, που είχαν επίγνωση των καθηκόντων τους, εμπιστοσύνη, ομόνοια και αγάπη μεταξύ τους και στην έλλειψη πολυφωνίας, διχογνωμίας και διαφωνιών.

Χάρη στην εμπειρία που είχαμε ήδη αποκτήσει, από τις προηγούμενες συμμετοχές μας σε κάποια άλλα κοινωφελή Σωματεία και από τα διδάγματα που είχαμε αντλήσει από τις συμμετοχές αυτές.

Χάρη στο νεαρό της ηλικίας μας και της καλής επαγγελματικής μας κατάρτισης που είχαμε. Οι άνθρωποι που τολμούν να υλοποιήσουν καινοτόμες ιδέες, έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ νέοι στην ηλικία και έχουν επιτύχει κάτι το πολύ αξιόλογο, στον επαγγελματικό τους τομέα.

Χάρη στη καλή μελέτη, οργάνωση και εκτέλεση των σκοπών και στόχων του Ομίλου. Αν οι σκοποί και στόχοι ενός Σωματείου δεν έχουν τον απαραίτητο σχεδιασμό και την επιβαλλομένη καλή μελέτη, οργάνωση και επίσης τη σωστή εκτέλεση, είναι καταδικασμένο σε πλήρη αποτυχία.

Χάρη στη έλλειψη προσωπικών φιλοδοξιών, για αξιώματα και ανώτερες θέσεις στο Δ.Σ. Πρέπει εδώ να επισημάνω, ότι και στα δύο Σωματεία (ΠΥΡΣΟ και ΟΦΑ) στα οποία είχα πρωτοστατήσει για την ίδρυσή τους, δεν επιδίωξα ποτέ τη θέση του Προέδρου, για ένα και μόνο λόγο. Γιατί με ενδιέφερε κυρίως το να επιτύχει ο Σύλλογος στους στόχους του, παρά το να προβάλλομαι και να καμαρώνω εγώ, από την προεδρική θέση.

Χάρη επίσης και στις πολύ καλές προσωπικές γνωριμίες που είχαμε τότε, με σημαίνοντες πολιτικές και οικονομικές προσωπικότητες της εποχής εκείνης. Δεν το κρύβω, πως εάν δεν είχα τότε, την εξέχουσα όντως ανώτερη διευθυντική θέση, στο ιδιαίτερο γραφείο του Τομ Πάππας, ο οποίος ήταν επί κεφαλής ενός πρωτοκλασάτου βιομηχανικού συγκροτήματος, όπως ήταν η ESSO PAPPAS, δεν θα είχα ασφαλώς σημειώσει και την ίδια μεγάλη επιτυχία, στο τολμηρό έργο του ΟΦΑ, που ανέλαβα να φέρω εις πέρας. Εάν όμως έλειπε και η μεγάλη μου αγάπη για τα Άγια πάτρια χώματα, τίποτα ίσως επίσης να μην είχε συμβεί. Άρα, η όλη επιτυχία της δραστηριότητάς μου εκείνης, οφείλεται κατά πρώτον και κύριο λόγο, στο μεγάλο μου έρωτα για τον Αγρίλη μας!

Τη τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα, επέστρεψα ως συνταξιούχος πλέον στα πατρώα εδάφη, για να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου. Από το 1978 είχα φτιάξει κι ένα δικό μου σπίτι στον Αγρίλη, όπως το είχα ονειρευτεί από τότε που σπούδαζα αρχιτεκτονική στην Αμερική. Δυστυχώς ο θάνατος του πατέρα μου με έκανε να διακόψω τότε στη μέση τις σπουδές μου και να επιστρέψω στα Φιλιατρά, απ’ όπου και ακολούθησα μετά, μια εντελώς διαφορετική υπαλληλική καριέρα, αρχίζοντας από τον Οργανισμό Καπνού και τελειώνοντας στο Χαλυβουργείο του συγκροτήματος ESSO PAPPAS.

Γυρίζοντας στη γενέτειρα το 1995, δεν αναμίχθηκα ξανά άμεσα με τον ΟΦΑ, αφήνοντας στα χέρια της νέας γενιάς των Αγριλιωτών τη διοίκησή του. Έμμεσα όμως ήμουν διαρκώς παρών και βοηθούσα πάντα εκεί που νόμιζα ότι έπρεπε να επέμβω. Ασχολήθηκα πάλι έμμεσα τότε, με τον ΠΥΡΣΟ, αναλαμβάνοντας απ’ την αρχή τον μορφωτικό του τομέα και ίδρυσα την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΡΑΝΗΣ, η οποία έκτοτε δραστηριοποιήθηκε δυναμικά, χάρη και στη συνεργασία της με το ΕΚΕΒΙ. Πέραν των χιλιάδων νέων βιβλίων που συγκεντρώσαμε, δημιουργήσαμε μια νέα αίθουσα αναγνωστηρίου και ένα τμήμα δανειστικής βιβλιοθήκης, αλλά τοποθετήσαμε και έναν έμμισθο βιβλιοθηκάριο-επιμελητή και ένα δάσκαλο πληροφορικής για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας. Διοργανώσαμε διαφόρων ειδών διαλέξεις, ομιλίες, διαγωνισμούς και γιορτές για παιδιά και γονείς, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι εκδώσαμε μία εξαιρετικής μορφής και ύλης πολυσέλιδη και έγχρωμη μηνιαία εφημερίδα, τις ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ, για έξι συνεχή χρόνια. Μια εφημερίδα, που άφησε εποχή…

Δυστυχώς τον νέο αυτό κύκλο έντονης δραστηριοποίησης, τον διέκοψε ξαφνικά μια απρόσμενη αήθης αντίδραση από μέλη του ΔΣ του ΟΦΑ σχετικά με την αγορά από της παλιάς σταφιδαποθήκης του ‘Άμβουργερ, με σκοπό την επέκταση του Αθλητικού Κέντρου του Αγρίλη, γεγονός που, πέραν του ότι με ταλαιπώρησε προσωπικά επί δέκα περίπου χρόνια στα δικαστήρια, μου προξένησε επιπλέον και ψυχικά τραύματα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψω την κάθε ενασχόλησή μου με τα κοινά, νοιώθοντας μεγάλη αηδία και απογοήτευση. Συνέβησαν όμως και άλλα δυσάρεστα γεγονότα στη συνέχεια, που είχαν σχέση με την μεθοδευμένη και άκρως μεροληπτική –κατά την εκτίμησή μου- απόφαση του ΟΦΑ, να εκμισθώσει το ΜΥΛΟ, σε πρόσωπο που διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με το τότε Δ.Σ.. Αυτό ήταν και η αιτία που προκάλεσε τελικά την οριστική πλέον διακοπή, της κάθε σχέσης μου με τον ΟΦΑ. Έκτοτε έμεινα μόνος, παρέα με τις πολύ αυστηρές εκείνες αρχές που πρέσβευα ανέκαθεν, για τις άψογες και αμερόληπτες αποφάσεις που όφειλαν πάντα να παίρνουν, τα εκάστοτε Δ.Σ. του ΟΦΑ.

Αποτραβήχτηκα λοιπόν εντελώς από τον ΟΦΑ και μόνο το έτος 2003 ασχολήθηκα για λίγο με τον Αγρίλη, όταν έγραψα και εξέδωσα το μικρό βιβλιαράκι «ο Αγρίλης μας», που είναι και το «κύκνειο άσμα» της προσωπικής μου ανάμιξής, με τα κοινά και με τους Συλλόγους.

Τελικό αποτέλεσμα. Απογοήτευση και πίκρα από την ανάμιξή μου στα κοινά, όσον αφορά τον ΟΦΑ και τον Αγρίλη! Θυμήθηκα έναν φίλο μου που είπε κάποτε: «Θα έρθει η στιγμή που θα απογοητευτείς πολύ και θα μετανιώσεις ίσως, για τους αγώνες, τις ταλαιπωρίες και τις θυσίες που κάνεις τώρα, όταν θα νοιώσεις κάποτε, την απρόσμενη συμπεριφορά των διαδόχων σου, προς το πρόσωπό σου». Ναι, όντως απογοητεύτηκα κα πικράθηκα, αλλά ποτέ μου δεν μετάνιωσα, για ότι έκανα!

Ιούνιος 2015! Σήμερα εξακολουθώ να μένω στον αγαπημένο μου Αγρίλη, αλλά έχουν φύγει δυστυχώς όλοι σχεδόν οι παλιοί φίλοι μου και συνεργάτες, που παλέψαμε μαζί για τον ΟΦΑ και τον Αγρίλη. Οι μόνοι που σχεδόν έχουμε μείνει και βλεπόμαστε κάπου-κάπου στη ΜΠΑΡΑΚΑ, είμαι εγώ περί τα 80 και ο αειθαλής Μπάμπης Μανώλης στα 97του! Σαράβαλα σωματικά και οι δυό μας, αλλά με το μυαλό μας να δουλεύει ακόμη και προπαντός να θυμάται… Πίνουμε λοιπόν το καφεδάκι μας και τα λέμε σιγά-σιγά, αλλά και δυνατά, επειδή δεν ακούμε…

-Θυμάσαι Μπάμπη;

-Θυμάμαι Κώστα…

-Και εγώ θυμάμαι Μπάμπη, αλλά νομίζω κανείς άλλος δεν θυμάται αυτά που εμείς θυμόμαστε!

-Γράψε λοιπόν κάτι εσύ, για …να θυμούνται οι παλιοί και για να μαθαίνουν οι νέοι!

-Έγραψα κάτι Μπάμπη μου, για την παλιά εκείνη χρυσή εποχή και θα σου πω τι θα κάνω. Εγνώρισα λοιπόν Μπάμπη, τον άνθρωπο που έχει αναλάβει αφιλοκερδώς να ενημερώνει μέσα απ’ το διαδίκτυο (ξέρεις, από το Ιντερνέτ, όπως λέμε εμείς Μπάμπη), τους απανταχού φίλους του Αγρίλη για τα νέα του ΟΦΑ και για τις ομορφιές του Αγρίλη μας. Αυτός λοιπόν, ο φίλος του Αγρίλη Μπάμπη, ενδιαφέρθηκε για να του στείλω τις αναμνήσεις μου για την ίδρυση του ΟΦΑ και για το τι κάναμε εμείς τότε Μπάμπη για τον Αγρίλη και αποφάσισα να του τις στείλω.

-Καλοσύνη του και να είναι καλά ο φίλος αυτός!

-Ναι Μπάμπη. Τον ευχαριστώ πολύ και του στέλνω χαιρετίσματα, απ’ τον Αγρίλη με αγάπη!

Κώστας Σπανός. Ιούνιος 2015

 

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΑ    Του Μπάμπη Τσαφαρά

 

Δεν έχει χαράξει ακόμα η μέρα, αλλά όλα συνηγορούν ότι θα είναι μια φανταστική ημέρα και σήμερα για τον Αγρίλη μας τον πολυταλαιπωρημένο. Τώρα τελευταία συμβαίνουν πολύ όμορφα και σοβαρά πράγματα στον Αγρίλη.

Πρώτα άλλαξε η εκκλησιαστική επιτροπή και ήρθαν νέα πρόσωπα με την συμμετοχή και ενός παλιού επιτρόπου. Άλλαξε η Μπαράκα χρώματα, καρέκλες, τραπέζια και ήρθαν νέα πρόσωπα: ο Θανάσης με την οικογένειά του.

Ανοίγει απέναντι από το περίπτερο ένα ακόμη μαγαζί ταβερνάκι, του Χρήστου και της οικογένειάς του, που θα είναι ένα ακόμη στολιδάκι, θέλω να πιστεύω, για το όμορφο μέρος που έχουμε.

Σε όλους αυτούς χαρίζω στίχους από τον ποιητή μας τον Καβάφη, που μιλούν με σαφήνεια για το δικό μου καλωσόρισμα και τους εύχομαι τα καλύτερα να τα συναντήσουν εδώ.

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη
να εύχεσαι να ‘ ναι μακρύς ο δρόμος
γεμάτος γνώσεις.»

Οι τρεις Γιώργηδες της Επιτροπής (Εκκλησιαστικής), στο λίγο διάστημα που είναι, έχουν επιδείξει εξαιρετικό ζήλο για να κάνουν πράγματα στον Αγρίλη, καθώς είναι δραστήριοι και εργατικοί.

Καθαρισμός πάρκου και κοινόχρηστων χώρων, κατασκευή μαντρότοιχου με κάγκελα, ηλεκτροφωτισμός σε αυτό το τμήμα του μαντροτοίχου και έπεται συνέχεια. Ο πατέρας Γεώργιος Καλύβας δείχνει τον δρόμο και οι υπόλοιποι ενεργοποιούνται με περίσσια θέληση και ιδιαίτερη προσήλωση στο καθήκον που τους ανατέθηκε.

Άρχισαν να ενεργοποιούνται κι άλλοι Αγριλιώτες και να προσφέρουν τα δικά τους λιθαράκια, ο καθένας με τις δυνάμεις που έχει.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς προσφέρθηκε, παρήγγειλε και πλήρωσε τα καλαίσθητα γαλβανιζέ κάγκελα, που μπήκαν σ’ εκείνο το γεφύρι που κάθε μέρα λέγαμε «ευτυχώς δεν έπεσε κάποιος στην θάλασσα». Τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζουν μπράβο!!! Όχι ένα, χίλια!!! Υπάρχουν πολλοί που λατρεύουν τον Αγρίλη, αλλά αναζητούν το κίνητρο της ενεργοποίησης. Να δουν ανθρώπους, που συμμετέχουν στα κοινά του τόπου, να δίνουν μάχες και να παλεύουν.

Όλα δείχνουν ότι φέτος το καλοκαίρι ο Αγρίλης θα είναι τόπος συνάντησης για πολύ - πολύ κόσμο, όπως ήταν παλιά. Πάμε Αγρίλη για χίλιους λόγους. Θα λένε όλοι.

Πάμε για περίπατο, πάμε για το Μύλο που άνοιξε και περιμένει, πάμε για τη Μπαράκα και το καινούριο στοιχείο που θέλει να παρουσιάζει, πάμε στο καινούριο μαγαζί του Χρήστου, πάμε Γώγο για το σουβλάκι και γιατί είναι μοναδικός, πάμε να παίξουμε στα γήπεδα και να κάνουμε μπάνιο στο λιμανάκι μας, πάμε για φρέσκα ψάρια στις βάρκες που βγαίνουν κάθε μέρα, πάμε για το ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα και ημερεύει και τον πιο άγριο χαρακτήρα ανθρώπου που θα το δει.

Η ώρα έχει περάσει κι εγώ γράφω τις μπερδεμένες σκέψεις που έχω στο μυαλό μου με όλα τα καλά που συμβαίνουν, γιατί σε λίγο θα έρθουν οι πρώτοι Αγριλιώτες να απολαύσουν το καφεδάκι τους κι εγώ πρέπει να έχω τελειώσει. Δεν ξέρω αλλά μερικές φορές, όταν συμβαίνουν ωραία πράγματα, κάποιοι ανησυχούμε περισσότερο. Γιατί;

Σήμερα θέλω να ‘ μαι καλός και να μην γκρινιάζω καθόλου. (Το προσπάθησα πολύ αυτό). Η φετινή χρονιά θα ‘ναι μοναδική. Το εύχομαι, όλα τα μαγαζιά (τέσσερα) και ένα περιπτεράκι (παντός καιρού) θα είναι γεμάτα κόσμο, μικρούς και μεγάλους, που θα απολαύσουν τις νοστιμιές του τόπου.

Ο ήλιος έχει βγει και στη μύτη μου έρχεται μυρωδιά από φρεσκοψημένο ελληνικό καφεδάκι, που μου φέρνει η Ντανιέλα, η ψυχή του περιπτέρου μας εδώ κι έναν χρόνο, λέγοντάς μου «Γκρινιάρη… έτοιμος ο καφές σου…».

Τελικά είναι να μη σου βγει τ’ όνομα… Μια φορά είπα να μην γκρινιάξω και…

Η καινούρια ημέρα μόλις ξεκίνησε. Θα είναι υπέροχη. Αρκεί να έχουμε διάθεση, θέληση και δημιουργικότητα να την ζήσουμε.

Καλή τύχη στους νέους επαγγελματίες. Καλή αντάμωση με όλους εσάς, που πιστεύω ότι έστω για λίγο θα έρθετε όλοι στον Αγρίλη. Φέτος το σύνθημα θα είναι «Όλοι Αγρίλη περνάμε καλά».

Καλό καλοκαίρι και να μην ξεχνάμε ότι

«οι σπουδαίοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες»

«οι μεσαίοι για γεγονότα»

«οι μικροί για τους άλλους».

ΥΓ: Αν κάποιοι νομίζουν ότι τους κολάκεψα, ας το νομίζουν, γιατί το αξίζουν. Αν ξαναγίνει θα δείξει… Εγώ είμαι γκρινιάρης από τη φύση μου και δε μασάω.

Μπάμπης Τσαφαράς, Απρίλιος 2014

 

 

ΛΑΣΠΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ    Του Μπάμπη Τσαφαρά

 

Το ημερολόγιο δείχνει 1η Δεκεμβρίου και όλοι όσοι βρίσκονται στο χώρο του μικρού μας περιπτέρου στον Αγρίλη εύχονται ο ένας στον άλλον καλό μήνα, καλό χειμώνα και λιγότερες βροχές, γιατί λέει «σαπίσαμε!»…. Το κρύο και η υγρασία διαπερνούν όλους μας όπως καθόμαστε στον ημιυπαίθριο χώρο του καλοκαιρινού μας περιπτέρου, που κατ’ ανάγκη γίνεται και χειμερινό ελλείψει άλλου μαγαζιού. Ο Γώγος περιμένει να πάρει καλοκαίρι (Ιούλιο και βάλε). Ο Μύλος περιμένει την άνοιξη και την αρπαχτή στα σίγουρα όταν έρθουν οι παραθεριστές και οι περαστικοί. Η Μπαράκα όμως γιατί να είναι κλειστή? Η καλύτερη νύφη της Δυτικής Μεσσηνίας χωρίς γαμπρό? Δεν γίνονται αυτά. Δεν τα πιστεύει κανείς. Στη δημοπρασία, την οποία διενήργησε η αξιότιμη και φιλότιμη εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος Αγρίλη, έμεινε χωρίς έναν ενδιαφερόμενο. Στείρα. Κανένας δεν θέλει την μπαράκα μας. Μήπως είναι, αναρωτιέμαι, άραγε τα 1000 ευρώ ενοίκιο που ζητούνται πολλά ή όχι? Μήπως όμως δεν υπάρχει Αγρίλης? Μήπως όλοι εμείς που ζούμε καθημερινά ή όχι στον Αγρίλη τον έχουμε υποβαθμίσει τόσο πολύ που να μοιάζει με την ομάδα μου, την Αεκάρα, που παίζει στη Γ ΄Εθνική? Τι να φταίει? Ποιος φταίει? Τι πρέπει να γίνει? Ποιος μπορεί να απαντήσει?

Κανένας και όλοι μας. Μπορούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις συνέπειες. Επειδή αποφεύγουμε τις ευθύνες μας. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Έτσι δεν είναι? Όλοι εύχονται να πάρει κάποιος καλός, λέει, την μπαράκα, να την φτιάξει καινούρια, να έχει φθηνές τιμές, να έχει όλα τα καλά, να έχει κόσμο, να έχει καλά φαγητά, καλό καφέ. Απλά πράγματα δηλαδή. Με το να τάξεις όμως και να εύχεσαι δεν φτωχαίνεις. Κι εγώ εύχομαι να κερδίσω το πρωτοχρονιάτικο λαχείο και να μοιράσω όλα τα λεφτά στους φτωχούς. Επειδή δεν πιστεύω, όμως, στα τυχερά παιχνίδια, πρέπει κάποιος να βάλει τα λεφτά να αγοραστεί το λαχείο, (αυτό είναι το δύσκολο λοιπόν) να βρεθεί κάποιος να βάλει τα λεφτά του στην μπαράκα. Εμείς θα βάλουμε τις ευχές μας και αυτός ή θα πάρει τον πρώτο αριθμό ή ΖΟΓΚ, που είναι το πιθανότερο.

Η ημέρα προχωρά και η ώρα δείχνει 8 το βράδυ. Η βροχή συνεχίζει να πέφτει συνεχόμενα με όρεξη για μεγάλα πράγματα, η νύχτα φαίνεται να είναι μεγάλη και με εκπλήξεις. Φτάνω στο σπίτι μου στο βόρειο τμήμα του Αγρίλη, δίπλα στο ποτάμι. Ακούγεται βουή μεγάλη. Κρυώνω και βρέχομαι, αλλά και ζεσταίνομαι μαζί, αρχίζω να φοβάμαι τι έρχεται, τι πρόκειται να γίνει? Σε λίγα λεπτά έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από το νερό. Το γεφύρι μοιάζει σαν καλαμάκι του φραπέ για να χωρέσει το νερό που έρχεται με ορμή. Κατακλύζονται τα πάντα από εκατομμύρια κυβικά νερού. Ο δρόμος βόρεια κόβεται, τα σάπια κάγκελα του γεφυριού υποχωρούν από τα δέντρα και ό, τι άλλο σκουπίδι μπορεί να φανταστεί ο νους μας. Ό, τι δεν χρειάζεται κάποιος, στα ποτάμια δέντρα, ξύλα, διάφορα βαρέλια, κουζίνες, πλυντήρια, όλα στη θάλασσα θα καταλήξουν, αφού πρώτα κάνουν στάση για τα διόδια στο γεφύρι του Αγρίλη. Μικρό το γεφύρι ή πολύ το νερό? Τι δύναμη Θεέ μου αναρωτιέμαι? Τι μικρός που νιώθεις βλέποντας τα ακραία φυσικά φαινόμενα δίπλα σου? Το ποτάμι ήρθε γρήγορα, όπως ήρθαν τα μνημόνια στην Ελλάδα. Μας κατέστρεψαν τα πάντα σε ελάχιστο χρόνο. Τι καλά που θα ήταν, αντί για σκουπίδια, να κουβαλάμε μερικούς από τους πολιτικούς που μας έφεραν σε αυτό το χάλι στη θάλασσα. Η βραδιά περνάει έτσι όπως άρχισε, δύσκολα. Έχω αρχίσει να βήχω από το κρύο και με βλέπω αύριο στο Φαρμακείο για κανένα γενόσημο σιρόπι, γιατί για το καλό ούτε λόγος, είναι ακριβό και η κρίση εντείνεται και παρατείνεται.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου ξημερώνει, μια υπέροχη μέρα με ήλιο, αλλά ο Αγρίλης μοιάζει σαν να έχει δεχθεί επίθεση με γιγάντιες νερόμπαλες, που παίζουν όχι μικρά παιδιά αλλά οι θεοί. Το λιμάνι έχει σχεδόν μπαζωθεί, από το χωράφι του Σπέντζα ο δρόμος δεν περνάει γιατί έχει μισό μέτρο νερό και άλλο μισό λάσπη. Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια και το ποτάμι έχει γίνει θάλασσα. Οι περίεργοι έχουν μαζευτεί στις όχθες του ποταμού με το φραπέ στο χέρι και γίνονται εκείνη την ώρα εισαγγελείς, δικαστές, δικηγόροι, μηχανικοί και βρίσκουν τι φταίει (εκτός από εμάς βέβαια, όλοι οι άλλοι). Δεν πειράζει που κλείνουμε τις γράνες στα χωράφια μας, αρκεί να το κάνουμε εμείς και όχι ο γείτονας. Οι ζημιές θα αποκατασταθούν? Αναζητούμε απαντήσεις από την δημοτική αρχή και κάθε αρμόδια άλλη αρχή. ΚΡΙΣΗ λέει, ΚΡΙΣΗ. Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχουν κονδύλια… (είδαμε τότε που υπήρχαν). Περνούν οι μέρες και στον Αγρίλη παίζεται το έργο Βόρειοι και Νότιοι. Αυτό μας αξίζει? Πέρασαν οι ημέρες και ανατέθηκε σε ιδιώτη να κάνει το γεφύρι προσβάσιμο και από τις δύο (2) πλευρές, πάλεψε αυτός με τα μηχανήματα δύο (2) ημέρες και βάζοντας χαλίκια είμαστε εντάξει… Μέχρι την επόμενη φορά που θα φέρει νερό το ποτάμι (όχι τόσο πολύ εύχομαι εγώ) και ξαφνικά βλέπω κόσμο στο ποτάμι να έχουν έρθει όλοι οι σπουδαίοι με την συνοδεία τους και να παραλαμβάνουν το έργο. Φωτογραφίες, κάμερες, όλα τα φλας αστράφτουν και λαμβάνουν ευτυχισμένα χαμόγελα ότι τα καταφέραμε. Είχαν τέτοια χαρά που νόμιζα ότι είχε φύγει η τρόικα από την Ελλάδα για πάντα. Ρε γαμώτο μου, λέω, τι έπαθα, να μην έχω 10 μέτρα κορδέλα να την απλώσω για να την κόψουν, να γίνουν τα εγκαίνια (ψαλίδι σίγουρα θα είχαν μαζί τους γιατί κάνουν τέτοια συνέχεια). Κόσμος πολύς στο γεφύρι, τόσος που μετράω και δεν το πιστεύω. Είναι περισσότεροι κι από τα αδέσποτα σκυλιά στον Αγρίλη. Όποιος δεν χρειάζεται το σκύλο του τον αφήνει Αγρίλη και αυτός χορταίνει με την θάλασσα και τον καθαρό αέρα.

Ο ΑΓΡΙΛΗΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Το μόνο καλό που μας συμβαίνει είναι ότι έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι κλεψιές στον Αγρίλη. Προφανώς, φοβούνται και οι κλέφτες να έρθουν βράδυ στην ερημιά. Η βροχή ξανάρχισε και συνεχίζει σαν να θέλει να ξεπλύνει τους δρόμους από τη λάσπη που έχουν γεμίσει. Σαπίσαμε… Καλά λένε όλοι, αλλά και μέσα από το σάπιο φυτρώνει πολλές φορές η καινούρια ζωή, το μέλλον μας. Όλα θα γίνουν καλά και όμορφα πάλι, αρκεί να το πιστέψουμε και να παλέψουμε γι’ αυτό.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ 2014 να μην υπάρξει άνθρωπος που να πεινάει πουθενά στον κόσμο.

ΥΓ: Το παραπάνω κείμενο δεν θέλει να ευχαριστήσει ή να τσαντίσει κάποιους. Αν το έκανε, έγινε κατά λάθος και συμπτωματικά γιατί εγώ γράφω με στυλό και δεν κάνω ούτε μουρτζαλιές ούτε delete.

Μπάμπης Τσαφαράς, Ιανουάριος 2014

 

 

ΤΟΥ ΑΓΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ    Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου

 

Στη μνήμη μου, αυτήν που έχει αιχμαλωτίσει την παιδική και εφηβική μου ηλικία, υπάρχει μια λέξη, ένα γνώριμο ουσιαστικό. «Αγριλιώτες»! Παραπέμπει στους κατοίκους μιας περιοχής, που εύκολα θα μπορούσε ένας ξένος με ιστορική άγνοια, να αποδώσει την ετυμολογία της σε κάποιο απ΄ τα παλιά ελληνικά φύλα. Περιέργως, σαν ένας εισβολέας λαός φάνταζαν κάποτε στα ματιά μου και των άλλων συνομηλίκων μου, οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου οικισμού Αγρίλη. Το ερώτημα είναι, γιατί συνέβαινε αυτό;

Η εξήγηση απλούστατη! Εκείνη την εποχή που το ταξίδι Φιλιατρά – Αθήνα και αντίστροφα, έμοιαζε με Οδύσσεια, οι επισκέψεις των εσωτερικών μεταναστών στη γενέτειρα, δεν ήταν και τόσο συχνές. Πάσχα, καλοκαίρι, άντε και κανένα τριήμερο. Ούτε κατά διάνοια δεν υπήρχε η πολυτέλεια της μονοήμερης εκδρομής. Ο Φιλιατρινός της πρωτεύουσας, κατέφθανε με τα εφόδια μιας κοσμοπολίτικης αντίληψης, που οι διαβιούντες στη φιλιατρινή πολιτεία την υπερεκτιμούσαμε, προσδίδοντας με το φαντασιακό μας, επί πλέον χαρακτηριστικά. Η αγριλιώτικη «ομογένεια» όμως, δεν είχε ενσωματωθεί τόσο στα Φιλιατρά και την πλατεία τους, όσο με την Μπαράκα και το Μόλο της. Το αντίθετο συνέβαινε με την Αγία Κυριακή, όπου οι Φιλιατρινοί τη θεωρούσαμε ως κατ΄ εξοχήν επίνειο της πόλης μας, απλό και λαϊκό παραθεριστικό κέντρο και συνάδουσα ακρογιαλιά προς όλους μας. Η διαφορά μεταξύ των δύο λιμανιών συνίστατο στην πάλη των «ταξικών αντιθέσεων». Εξαιρώντας τους ντόπιους του κάθε οικισμού, οι οποίοι ουδόλως διέφεραν στις μεταξύ τους συνήθειες, συμπεριφορές και ήθη, οι εξ Αθηνών «εισβολείς» του Αγριλιού που διέθεταν τα εξοχικά τους σπίτια, δημιουργούσαν μια ομήγυρη κοινωνικοπολιτικού ενδιαφέροντος. Ο Αγρίλης ένεκα του ότι γειτόνευε με χωριά, που επικοινωνιακά είχαν πλεονέκτημα έναντι άλλων ορεινών, όπως τα πεδινά Εξοχικό, Φαρακλάδα, Χαλαζόνι και κυρίως η ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση από την Κυπαρισσία, υπερίσχυσε στην κατασκευή εξοχικών κατοικιών. Τα παραδοσιακά κελιά, η κατασκήνωση παλαιότερα με τους αθλητικούς της χώρους, ο μετέπειτα Μύλος, αλλά και οι κιτς κατασκευές του Φουρναράκη με το τουριστικό ενδιαφέρον, συνέτειναν στην πολιτιστική αναβάθμιση της αγριλιώτικης κοινωνίας. Άλλες περιοχές με εξαιρετικές προϋποθέσεις ανάπτυξης, όπως το Λιμενάρι και το Στόμιο, διατήρησαν επί μακρόν την οικιστική φυσιογνωμία τους. Η δε πανέμορφη Αγία Κυριακή, η οποία κατέχει την αίγλη να θεωρείται η περιοχή στην οποία είχε κτισθεί η αρχαία Εράνα, κράτησε μια σταθερή πορεία, αλλά ο Αγρίλης πολιτισμικά ήταν πιο «θορυβώδης», παρ ότι οι λουόμενοι του καλοκαιριού της Αγίας Κυριακής ήταν πολλαπλώς περισσότεροι. Ακόμα και κάμπινγκ μέχρι κινηματογράφο διέθετε η αγριλιώτικη κοινωνία, καθότι η οικονομική ευχέρεια των εξ Αθηνών μελών της, συν την πολιτισμική δραστηριότητα ορισμένων εξ αυτών, είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα παραθεριστικού ενδιαφέροντος. Η πολιτιστική άνθηση δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανοίγματος, αλλά παράλληλα και της διασφάλισης ενός «κλειστού» τρόπου ζωής. Δεν είναι τυχαίο, ότι την περιφορά του Επιταφίου ή τη γιορτή της Ανάστασης, οι Αγριλιώτες τις βίωναν στην όμορφη εκκλησία της Παναγίας Αγριλιώτισσας και όχι στις ενορίες των Φιλιατρών που ο καθένας από μικρός είχε βιώματα. Επόμενο ήταν για εκείνη την εποχή, ο μόνιμος πληθυσμός της φιλιατρινής πολιτείας να θεωρεί τον Αγρίλη, μια ελιτίστικη κοινωνική τάξη που αποστασιοποιείτο από τη μητέρα πατρίδα των πέντε χιλιομέτρων απόσταση. Βέβαια η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική, καθώς την προκατάληψη συνήθως επιφέρει η μη ανοχή μας στην ετερότητα, εκείνων των μακρινών εποχών. Κατά την πορεία της μεταπολίτευσης, δημιουργήθηκαν νέα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, καθώς και ανακατανομή του πλούτου. Τζάκια παλιά κατέρρευσαν, καινούργια άρχισαν να καπνίζουν, η καταναλωτική κοινωνία του αχαλίνωτου καπιταλισμού άνοιξε τις πόρτες της σε όλους, κι έτσι με την εξέλιξη και την πορεία των ετών, «κάθε Έλληνας κι αυτοκίνητο», «κάθε οικογένεια κι έναν μετανάστη στην Αθήνα», «κάθε γειτονιά και μια αρχιτεκτονική ανάμνηση», επήλθε η κοινωνική διαστρωμάτωση και η τριφυλιακή πανσπερμία άλλαξε το έμψυχο και άψυχο υλικό της αγριλιώτικης, και όχι μόνο, τοπιογραφίας. Σήμερα θα προκαλούσε τον γέλωτα, οιοσδήποτε συνειρμός περί ελιτίστικης συμπεριφοράς. Αποτελούσε βέβαια υπερβολικό χαρακτηρισμό εκείνης της εποχής, ενδεχομένως από κάποια κρούσματα σνομπ ύφους, που συναντά κανείς σε όλους τους χώρους και τις περιοχές, αλλά είναι γνωστό και σαφές ότι οι αυθεντικοί και γνήσιοι Αγριλιώτες ήταν γέννημα θρέμμα των ταπεινών γειτονιών της αγροτούπολης που λέγεται Φιλιατρά. Σήμερα που διανύουμε την περίοδο της οικονομικής κρίσης και η ελληνική κοινωνία μαστίζεται απ΄ τη φτωχοποίηση και την πρωτοφανή επίθεση στο βιοτικό επίπεδο, οι αναμνήσεις από μια μικρή πληθυσμιακά ευημερούσα κοινότητα, είναι γλυκές επιστροφές στο παρελθόν. Το βασικό συστατικό της πολιτισμικής ώσμωσης νέων ετεροτήτων, δεν μπορεί παρά να είναι η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη και το αξιακό σύστημα της κάθε προσωπικότητας. Δίχως το ποιοτικό στοιχείο και την αυτοεπίγνωση, ουδεμία αίγλη μπορούν να ενσταλάξουν σε μια περιοχή, η διασκόρπιση χρημάτων άνευ στόχου, τα φλας της έπαρσης και οι κοσμικές συναντήσεις που κάποτε ήταν το διαβατήριο του κοσμοπολιτισμού. Δυστυχώς σήμερα και ο Αγρίλης ακολουθεί τη φθίνουσα πορεία όλης της περιφέρειας. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος το Κάστρο των Παραμυθιών και το Άλογο του Φουρναράκη, που κάποτε μαγνήτιζε τα τουριστικά βλέμματα, για να διαπιστώσει τη μιζέρια και την εγκατάλειψη. Τα διαρρηγμένα σπίτια και οι ληστρικές επιθέσεις, έρχονται σαν αποτύπωση μιας κοινωνίας που δεν μπορεί στο εξής να είναι ασφαλής. Η ένδεια συμπυκνώνει πλέον το καλοκαίρι της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών, σε μόλις δυο εβδομάδων αυγουστιάτικων διακοπών… Ο Καλλικράτης, η χειρότερη και ανεντιμότερη σχεδίαση τοπικής αυτοδιοίκησης, επέφερε πλήγματα τόσο στον Αγρίλη όσο και στις γύρω περιοχές. Αντιθέτως, το Costa Navarino ωθεί σε τουριστική αξιοποίηση τη Μαραθούπολη. Αυτή η περιοχή θα αναπτύσσεται ανάλογα με την τουριστική επιτυχία του πολυτελούς ξενοδοχείου. Τα Φιλιατρά όμως και κατ΄ επέκτασιν ο Αγρίλης όπως και οι άλλες περιοχές, μοιάζουν να κατακρημνίζονται αενάως σ΄ ένα καταραμένο βάραθρο. Αδυνατούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης αν και έχουν τα ωραιότερα προϊόντα παραγωγής, μοναδική ιστορία και το σπουδαιότερο ηλιοβασίλεμα στις γειτονικές ακροθαλασσιές. Όχι, το πιστεύω απόλυτα! Δεν χρειαζόμαστε ένα Costa Navarino για να δοθεί το έναυσμα της ανάπτυξης. Ο πολιτισμός είναι που δημιουργεί τα ερεθίσματα για την επίσκεψη σ΄ έναν τόπο. Επί παραδείγματι, κανείς δεν επισκέπτεται το Ναύπλιο μόνο για να κοιμηθεί στο πανάκριβο Ξενία του, ή να προμηθευτεί πεπόνια και πορτοκάλια απ τον αργολικό κάμπο. Η αρχιτεκτονική του, τα μουσεία του και η ανάδειξη της ιστορίας του το καθιστούν επίκεντρο της προσοχής μας. Ακόμα και ως κιτς δημιούργημα το «Κάστρο των Παραμυθιών» που αποτελεί ένα σύμβολο καλλιτεχνικού «παραληρήματος», θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις δίπλα στο προαύλιό του. Ενθυμούμαι μικρός, κάποιον δραστήριο Αγριλιώτη να προσπαθεί να δημιουργήσει μόνος του προϋποθέσεις πολιτισμικής αναβάθμισης και μου φαινόταν περίεργο και ασυνήθιστο. Σήμερα όμως αντιλαμβάνομαι πόσο απαραίτητο ήταν το «ψώνιο» του, όπως και κάθε άλλου που οραματίζεται σωστά ή ακόμα και λάθος, την αντικατάσταση της απάθειας, με νότες κοινωνικής και πολιτιστικής δημιουργίας.

Έχοντας ζήσει παιδικά θερινά χρόνια στον Αγρίλη, σε καλύβα με φτέρες, στο άλογο του Ποσειδώνα, στο Κάστρο των Παραμυθιών, αλλά και σε σπίτι της περιοχής, οι ομορφιές εκείνης της εποχής είναι λογικό να μη διαγράφονται από το μυαλό. Θα υποστήριζα πως ένας χορός κάθε Αύγουστο, όσο ευχάριστος κι αν είναι, δεν αρκεί για μια εκκίνηση πολιτισμικής έλξης. Εκτός από τεράστιος καρπουζώνας, απαραίτητος και ωφέλιμος για την οικονομία του τόπου μας, καλό θα ήταν να μετεξελιχθεί και σε μια βυζαντινή ιστορική περιοχή, όχι μέσω πανηγυριού, αλλά πολλαπλών ενεργειών, όπως μιας ημερίδας ή ενός συνεδρίου με προσωπικότητες που θα μιλήσουν με τη συνδρομή ΜΜΕ και διαδικτυακών ιστοτόπων. Πρώτα διαφημίζεις την πραμάτεια σου και μετά ακολουθούν ο οίνος και τα παϊδάκια, της απαραίτητης προς σύσφιξη σχέσεων, χοροεσπερίδας σου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Το θέμα που μου ζητήθηκε να γράψω ήταν οτιδήποτε γύρω από τον Αγρίλη, γι αυτό και αναφέρθηκα αποκλειστικά σ΄ αυτόν, αφήνοντας κατά μέρος τις άλλες όμορφες περιοχές μας. Επίσης, προτίμησα να αναφερθώ σε μια άποψη που κυριαρχούσε πριν από πολλά χρόνια, απλώς και μόνο για να υποδαυλίσω ερωτήματα για τις ανατροπές που επιφέρει η εξέλιξη, καθώς αναθεωρούνται στην πορεία της δεδομένα, ταμπού και ετικέτες.

Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, Δεκέμβριος 2013

 

 

ΠΑΣΧΑ 2013 ΣΤΟΝ ΑΓΡΙΛΗ    της Κατερίνας Καμπούρη

 

Έχοντας μπει πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού κι ενώ ονειρευόμαστε όλοι τις καλοκαιρινές μας διακοπές στον αγαπημένο μας Αγρίλη, κάποιοι από εμάς έχουμε ήδη ξεκινήσει τις πρώτες βουτιές από το Πάσχα κιόλας, το οποίο φέτος στον Αγρίλη έμοιαζε λίγο πολύ με καλοκαιράκι!

Όσοι από εσάς ήσασταν και αυτή την χρονιά παρόντες στον Αγρίλη, καταλαβαίνετε πολύ καλά το κλίμα που επικρατούσε, αλλά και για όσους από εσάς έλειπαν, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ώστε να νιώσετε παρόντες έστω και νοερά.

Έτσι λοιπόν, για άλλη μια χρονιά το κατανυκτικό κλίμα της μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού, όπως αυτό εκφράζεται τόσο έντονα στον Αγρίλη καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, σε συνδυασμό με τον καλοκαιρινό καιρό, προσέλκυσαν πολλούς Αγριλιώτες και γέμισαν ζωή τον τόπο, με αποτέλεσμα και φέτος ο Αγρίλης να σφύζει από κόσμο.

Για ακόμη μία χρονιά ο παπα – Θανάσης ήταν αυτός που χοροστάτησε καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και την νύκτα της Ανάστασης, συμβάλλοντας καταλυτικά στην δημιουργία του κατανυκτικού κλίματος της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και του χαρμόσυνου κλίματος της Ανάστασης.

Εφέτος, ο Επιτάφιος του Αγρίλη μας ξεχώριζε για την ομορφιά και την απλότητά του, καθώς γυναίκες του Αγρίλη έβαλαν και αυτή την χρονιά τα δυνατά τους, με αποτέλεσμα ο Επιτάφιος να θυμίζει έργο τέχνης, στο οποίο τα χρώματα που κυριαρχούσαν ήταν το λευκό και το ροζ των λουλουδιών.

Από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, το ΔΣ του ΟΦΑ είχε στολίσει τα κλαδιά των δέντρων κατά μήκος του δρόμου και όπισθεν της Εκκλησίας με διακριτικά φαναράκια, τα οποία τα ίδια τα μέλη του ΔΣ άναψαν αμέσως μόλις νύκτωσε. Έτσι, κατά την διάρκεια της Ανάστασης και μετά, όταν οι πιστοί αποχώρησαν από την Εκκλησία με προορισμό τα σπίτια τους, η φωτεινή αυτή πινελιά στα κλαδιά των δέντρων δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης, σε συνδυασμό και με την υπέροχη βραδιά της Ανάστασης.

Όπως είναι φυσικό, την Κυριακή του Πάσχα, όλοι οι Αγριλιώτες γιόρτασαν με την καρδιά τους την ξεχωριστή αυτή ημέρα, την οποία κατά κύριο λόγο αφιέρωσαν στις οικογένειές τους.

Να είμαστε όλοι καλά να γιορτάσουμε έτσι όμορφα το Πάσχα και του χρόνου στον αγαπημένο μας Αγρίλη!

Κατερίνα Καμπούρη, Ιούνιος 2013

 

 

ΛΑΔΙ "ε" ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ    της Κατερίνας Καμπούρη

 

Λίγες ημέρες έχουν απομείνει πριν τα Χριστούγεννα και βρίσκομαι στο όμορφα στολισμένο εμπορικό κέντρο της Αθήνας «GOLDEN HALL», όπου έχω την χαρά να συναντήσω έναν γνήσιο νέο Αγριλιώτη, ένα συντοπίτη μας, ο οποίος αψηφώντας τους κινδύνους και τα ρίσκα της εποχής και των καιρών που διανύουμε, τολμά να κάνει ένα νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα στον επιχειρηματικό χώρο και συγκεκριμένα στον χώρο της παραγωγής και τυποποίησης του πολύτιμου αγαθού του μεσσηνιακού ελαιόλαδου. Και φυσικά, δεν μπορώ να μην τον τρελάνω κυριολεκτικά στις ερωτήσεις για την εντυπωσιακή αυτή πρωτοβουλία του. Πρόκειται για τον κ. Νίκο Σαπέρα, έναν νέο άνθρωπο 28 μόλις ετών και βεβαίως πιστό Αγριλιώτη!

Ερ.  Καλησπέρα Νίκο και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά και το ωραίο στήσιμο της σημερινής έκθεσης. Αναρωτιέμαι πώς προέκυψε η ιδέα του εγχειρήματος αυτού.

Απ.  Καλησπέρα! Σαν ιδέα επικρατούσε εδώ και πολύ καιρό, για την ακρίβεια πρόκειται για ένα οικογενειακό πάθος που κρατάει πολλά χρόνια τώρα. Για τον λόγο αυτό όλη η διαδικασία της παραγωγής και τυποποίησης γίνεται από μέλη της οικογένειας, ακόμη και τα γραφικά της συσκευασίας του λαδιού μας «ε». Ωστόσο, η έμπνευση μου ήρθε το 2009 όταν έκανα ένα ταξίδι στην Ταϋλάνδη και συγκεκριμένα στο νησί Koh Samui, όπου στο εστιατόριο που κάθισα για φαγητό ένα από τα κύρια πιάτα περιελάμβανε λάδι καλαμάτας («kalamata oil») και θεωρείτο ακριβό πιάτο. Τότε ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι το μεσσηνιακό λάδι είναι παγκοσμίως γνωστό και το εκτιμούν πολύ.

Έτσι, φέτος και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2012 προχωρήσαμε σ’ αυτήν την οικογενειακή επιχείρηση και στην δημιουργία του λαδιού «ε» και ειδικά το τελευταίο δίμηνο από τον Οκτώβριο 2012 και έπειτα το λάδι μας έχει μπει πολύ δυναμικά στην ελληνική αγορά.

Ερ.  Πού βρίσκονται οι ελαιώνες όπου παράγεται το λάδι «ε»?

Απ.   Οι ελαιώνες μας βρίσκονται στον Δήμο Πύλου Νέστορος, εκεί όπου ήταν το παλάτι του μυθικού βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Για το λόγο αυτό το σλόγκαν μας είναι «δοκιμάστε το λάδι ενός βασιλιά»!

Ερ.  Και τι το ξεχωριστό και διαφορετικό έχει το λάδι «ε» από τα υπόλοιπα λάδια της αγοράς?

Απ.  Το λάδι μας είναι ξεχωριστό διότι δεν χρησιμοποιούμε καθόλου φυτοφάρμακα και δεν υφίσταται καμία τεχνική επεξεργασία, παρά είναι ο φυσικός χυμός του καρπού της ελιάς, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα. Η οξύτητά του δεν ξεπερνάει το 0,2 %. Σκέψου ότι μέχρι 0,8 % οξύτητα το λάδι θεωρείται extra παρθένο, άρα το δικό μας που είναι πολύ πιο κάτω απ’ αυτό το όριο είναι ακόμη πιο ξεχωριστό. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το λάδι «ε» πήρε βραβείο γεύσης στο φεστιβάλ ελαιολάδου τον Απρίλιο 2012 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και αναδείχτηκε ανάμεσα στα καλύτερα ελαιόλαδα.

Ερ.  Η αλήθεια είναι πως το μεσσηνιακό λάδι θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως…

Απ.  Αυτό ισχύει απόλυτα. Εξάλλου, έκαστος στο είδος του δεν λένε? Και η Μεσσηνία στο λάδι της. Πάντως, στην Ελλάδα έχουμε υποτιμήσει την αξία του ελαιόλαδου ενώ στο εξωτερικό θεωρείται extra premium προϊόν. Έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, τις οποίες δεν πρέπει να υποτιμούμε. Γι’ αυτό ο καταναλωτής θα πρέπει να στραφεί σε extra παρθένο ελαιόλαδο όπως το «ε» για να αποκομίσει όλα του τα οφέλη.

Ερ.  Πάντως, από τα λίγα που γνωρίζω για το αντικείμενο, δεν είναι εύκολη δουλειά..

Απ.  Το αντίθετο. Είναι δουλειά απαιτητική, διότι είναι κατά βάση αγροτική και όπως όλες οι αγροτικές δουλειές είναι ενίοτε επίπονη. Όμως, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, ακόμη και οι θυσίες και οι κόποι βαραίνουν λιγότερο μπροστά στον στόχο, που εν προκειμένω είναι η επιτυχία του λαδιού μας αλλά και η γενικότερη στήριξη των προϊόντων της ελληνικής γης. Γιατί, κατά την γνώμη μου, η γη είναι ο πλούτος της Ελλάδας, την οποία θα πρέπει να αναδείξουμε με κάθε τρόπο. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της επιχείρησής μας: να μπορεί να γευτεί την Ελλάδα οποιοσδήποτε απαιτητικός καταναλωτής, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται.

Ερ.  Επομένως, τι θα συμβούλευες τυχόν άλλους νέους σαν κι εσένα ανθρώπους που ίσως έχουν κάποια παρόμοια ιδέα στο μυαλό τους, αλλά διστάζουν να την κάνουν πράξη λόγω των οικονομικών συνθηκών?

Απ.   Μπορεί ο καθένας μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, να αντιμετωπίσει την κρίση που βιώνουμε ως ευκαιρία και όχι ως τροχοπέδη για τα όνειρά του. Το μότο μου είναι ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

Ερ.  Αμέσως τώρα θα πάω να αγοράσω το λάδι «ε». Πού μπορεί να το βρει όποιος θέλει να κάνει το ίδιο?

Απ.   Είμαστε ήδη στο «Oliviers&Co» στο GOLDEN HALL, στο «Παντοπωλείο» στην Θεσσαλονίκη, στο «Περγαμόντο» στο Ναύπλιο, στο «Culpa» στον Φάρο Ψυχικού και στα «ATTICA» του Συντάγματος και του GOLDEN HALL, ενώ από τον Ιανουάριο θα ετοιμαστεί και νέο online site.

Καλή επιτυχία και καλή δύναμη να ευχηθούμε στον Νίκο Σαπέρα και να ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει το καλό παράδειγμα για ακόμη περισσότερους νέους που θα θελήσουν κι αυτοί να στηρίξουν και να προωθήσουν την ελληνική γη με φρέσκες επιχειρηματικές ιδέες.

Χρόνια πολλά και πολλές ευχές για ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2013!

Κατερίνα Καμπούρη, Χριστούγεννα 2012


designed by:

DemPap

Copyright @ 2008, Όμιλος Φίλων Αγρίλη